Wat is ziekte?

Heel de mens
De traditionele Chinese geneeskunde / acupunctuur kijkt niet alleen naar één ziek lichaamsdeel. Hij kijkt naar de mens als geheel. Ik behandel natuurlijk de specifieke klacht waarmee een patiënt komt. Maar daarnaast verbeter ik ook zijn basisconditie in bredere zin. Dat werkt preventief én genezend.

Ziekmakende factoren
Veel Nederlanders hebben te maken met meerdere ziekmakende factoren in hun omgeving of in hun leefpatroon. Bijvoorbeeld veeleisende banen met een hoog tempo, onbevredigend werk of relatie, te weinig slaap, vervuilde lucht, niet goed of haastig eten, te weinig bewegen etc. Dat soort factoren kan je gezondheid op de lange duur verzwakken. En dat kan tot uiting komen in lichamelijke klachten.

Eigen genezend vermogen stimuleren
Die klachten hangen vaak samen met een verstoring van de energieverdeling in je lichaam. Een bepaald deel krijgt te veel energie, een ander deel te weinig. Een simpel voorbeeld zijn mensen met een rood hoofd die steeds koude voeten hebben. Kort gezegd is de Traditionele Chinese Geneeskunde er op gericht die specifieke energieblokkades bij een patiënt te vinden en op te heffen.

Veranderingen in leefpatroon
Hoe je in je leven staat, is van grote invloed op je genezing. Soms zijn veranderingen in je leefpatroon nodig voor verder herstel van je gezondheid. Veel mensen weten diep van binnen heel goed wat er nodig is om zich beter te gaan voelen.