Acupunctuur

Hoe werkt het?
Bij vrijwel alle patiënten maakt acupunctuur deel uit van hun behandeling. Veel ziektes, pijnen en aandoeningen hangen samen met een verkeerde verdeling van de energie in je lichaam. Door je hele lichaam lopen energiebanen. Daarop liggen in totaal duizenden acupunctuurpunten. Meestal vlak onder de huid, soms wat dieper. Je kunt ze vergelijken met de knooppunten in een netwerk.Bij alle aandoeningen zijn vaak specifieke knooppunten geblokkeerd. Op die punten worden steriele naaldjes geplaatst. Die zorgen ervoor dat de energie beter gaat stromen en beter verdeeld wordt.

Hoe ziet behandeling eruit?
Tijdens een acupunctuursessie lig je ontspannen op de behandelbank. Ik plaats enkele naaldjes en daarmee blijf je een tijdje rustig liggen. Vaak tussen 10 minuten en een half uurtje. Daarna worden de naaldjes weer verwijderd.

Wat voel je ervan?
Eigenlijk niet veel. Het naaldje is heel dun. Je voelt eerder een kleine tinteling dan pijn wanneer het naaldje door de huid gaat. Als het er eenmaal zit voel je het nauwelijks meer. Je voelt er beslist veel minder van dan wanneer je bijvoorbeeld wordt ingeënt.

Hoe vaak moet je terugkomen?
Het aantal acupunctuurbehandelingen dat je nodig hebt, hangt af van je aandoening. Bij de meeste patiënten ligt dat zo tussen de vijf en tien keer.

Voor welke aandoeningen?
Acupunctuur werkt genezend of verlichtend bij heel veel aandoeningen. Variërend van rug- nek of schouderklachten tot hoofdpijn, buikpijn, slijmbeursontsteking, etc. Van menstruatie- en overgangsklachten tot burnout, angst, nervositeit en allergieën.

Waarvoor werkt acupunctuur niet?
Acupunctuur is een geneeswijze, geen wondermiddel. Het kan pijn bij ongeneeslijke ziektes verminderen. Ook kan het de bijwerkingen van bijvoorbeeld chemokuren verlichten.